Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 375 Ocena: 4389

Dodano:

Odsłon: 163

Rozpływa się w ustach, polecam :)

Składniki

  • Składniki na biszkopt;
  • 2 jaja, 3 kopiate łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • składniki na sernik;
  • 3 serki homogenizowane każdy po 150 g.
  • 4 kopiate łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1/2 szklanki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu;

    Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem. Odstawić.


    Wykonanie sernika;

    Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy do momentu połączenia składników.

    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową. Na masę serową wylewamy ciasto biszkoptowe.

    Wkładamy do nagrzanego do 170* piekarnika.
    Pieczemy około godziny. Biszkopt w trakcie pieczenia może z wierzchu się przypalić.
    Gdy zauważymy coś takiego, wierzch trzeba przykryć folią aluminiową.

    Kuleczki żelowe;
    100 ml. soku z pomarańczy, użyłam słodzonego z kartonu
    1 płaska łyżeczka agaru
    zimny olej (ja swój umieściłam w zamrażalniku)


    Agar mieszamy ze sokiem, odstawiamy na dwie minuty. Następnie podgrzewamy i mieszamy cały czas.
    Gorący sok wlewamy powoli na zimny olej. Powstaną żelowe kuleczki, które należy przepłukać na sitku zimną wodą.



    Ciasto pieczemy w tortownicy o śr. 15 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 czerwca Fantastic, bombastic :D Super sernik, a te dodatki cudo :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń