Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mleczkiem kokosowym na tartym cieście.

Sernik z mleczkiem kokosowym na tartym cieście.

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 737

Dodano:

Odsłon: 2026

Witajcie :) Dzisiaj znowu częstuję sernikiem, również pysznym jak tydzień temu. Upieczonym na mleczku kokosowym, które od dłuższego czasu zalegało mi w półce kuchennej. Jeśli nie piekliście takiego sernika to bardzo polecam. Jest bardzo aksamitny i delikatny w smaku. Zrobiłam do niego bardzo cieniutkie ciasto, ponieważ nie chciałam, żeby było go za dużo. A gdy się piekł to tak cudownie w domu pachniało...może nie wierzycie, ale musiałam jeszcze ciepłego ukroić :) Bardzo polecam i smacznego życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka cukru
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.

  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser, oraz mleczko kokosowe, ale tylko białą część i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

  3. Do pieczenia: Połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową i na koniec ścieramy pozostałe ciasto.

  4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

  5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
    Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
    Użyłam mleczka o pojemności 400 ml.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 08 lipca każdy sernik jest wart grzechu:) chcę Cię pochwalić za cenne rady podane do przepisu-zawsze powtarzam,że ,,łyżka nie jest równa łyżce,, i tak samo można powiedzieć o szklance :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń