Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z musem czekoladowym

Sernik z musem czekoladowym

Autor: kibi87

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 842

Dodano: 16.11.2011

Odsłon: 79046

Aksamitny sernik z rozpływającym się w ustach musem czekoladowym mmmmm warte grzechu że ach :D, sernik do zrobienia jest banalny, natomiast mus jest bardziej pracochłonny, przepis oczywiście pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kwestiasmku.com

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. SERNIK: Do miski włożyć ser, mąkę lub budyń, dodać mleko skondensowane, 3 białka jajek, sok z cytryny i aromat(alkohol). Wymieszać łyżką lub rózgą na gładką masę . Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(moja tortownica 24cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30-40 minut aż masa będzie już prawie cała zastygnięta, bez termoobiegu z grzałką dolną i górną. Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami cukru pudru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić.

  2. MUS CZEKOLADOWY: Do miski: 50g cukru, wszystkie żółtka i śmietankę. Miskę umieścić w kąpieli wodnej, podgrzewać i mieszać łyżką. W międzyczasie dodać kakao przez sitko (żeby nie zrobiły się grudki). Masa jest gotowa kiedy będzie będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki (mi zajęło to około 40 min). Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.

  3. Pozostałe 3 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać resztę cukru. Połączyć z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką. Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy mus dostatecznie zesztywnieje obkroić sernik nożem wkoło boków tortownicy i zdjąć obręcz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mysz204 10 kwietnia 2014 a jaki moge zrobic spod do tego sernika? czy z cistek i masla bylby ok?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 26 marca 2013 Serniczek pychota znika w mgnieniu oka polecam :)))) ode mnie 6-ka pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 07 maja 2012 Wygląda cudownie,już wiem co zrobie na deser w sobotę:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 12 kwietnia 2012 grazka950 12% lub 18 procent jeden mały standardowy kubeczek :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 kwietnia 2012 Pysznie wygląda, tylko nie bardzo rozumię co z tą śmietaną: ,,12%,18% mały kubek,, tzn.1 mały kubek 12% i 1 mały kubek 18%, czy 1 kubek 12% lub 18% ?

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 06 stycznia 2012 smaker12 a może za małą formę miałaś?, albo zbyt wysoka temperatura w piekarniku? trzymaj się ściśle przepisu, metodą prób i błędów bo warte jest trudu :), pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker12 04 stycznia 2012 sernik dobry ale jak wlałam smietanę na podpieczony sernik wszystka mi wyciekło do piecyka i paliła sie ;/ jak to robisz ze nie wycieknie ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker12 04 stycznia 2012 wszystko ok sernik dobry ale jak wylałam tą smietane na podpieczony sernik wszystko mi wyciekło do piecyka,;/;/ jak to robisz zeby było ok , proszę o radę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 13 grudnia 2011 mleko ma być zagęszczone, takie prosto z puszki, gęste białe, nie masa krówkowa:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń