Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z Oreo i granatem - ciasto które znika!

Przepis dnia 2015-12-16
Sernik z Oreo i granatem - ciasto które znika!

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1002

Dodano:

Odsłon: 35819

Dlaczego znika? Otóż jest baaaaaaardzo smaczne i nie sposób żeby się dłużej uchowało :) Ten sernik jest bardzo łatwo zrobić i nie powinien mieć z nim nikt problemów. Jeśli ciasteczka Oreo są dla Was za drogie poszukajcie substytutu - czasem dostępnego w Netto lub innym markecie ;)

Składniki

  • 230 g ciasteczek Oreo bez nadzienia
  • 60 g roztopionego masła
  • 600 g twarogu sernikowego w wiaderku bez dodatków
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 mały granat
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Uwaga! wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej.

  2. Ciasteczka Oreo wypakowujemy i oddzielamy od niech nadzienie. Następnie wrzucamy je do naczynia i blendujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Oddzielamy 160 g na spód - resztę zostawiamy na górę.

  3. Do 160 g ciasteczek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na jej spód wykładamy masę ciasteczkową, dociskamy palcami i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.

  4. Jajka roztrzepujemy krótko mikserem. Następnie dodajemy do nich twaróg - łyżka po łyżce - cały czas miksując. Na koniec dokładamy kwaśną śmietanę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i cukier. Miksujemy do czasu aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie gładka. <br />
    <br />

  5. Wyciągamy tortownicę z lodówki. Wylewamy masę serową na ciasteczkowy spód i wyrównujemy. Tortownicę dwukrotnie owijamy folią aluminiową - sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej.

  6. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Zagotowujemy cały czajnik wody. Przygotowujemy blaszkę większą od naszej tortownicy - wkładamy do niej owiniętą folią tortownicę, następnie dolewamy wokół niej wrzącą wodę z czajnika do połowy wysokości.<br />
    <br />
    Wkładamy do piekarnika sernik i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150°C. Pieczemy sernik ok. 90 minut. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.

  7. Na wystudzony sernik wykładamy pozostałe pokruszone ciasteczka i wygładzamy. Dekorujemy granatem. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepsze jest zimne :) Ale ja nie mogąc się doczekać spróbowałam jeszcze letniego - pychaaaa! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jwoj207 15 grudnia 2015 A co z cukrem ? Jest w przepisie a nie ma informacji kiedy dodać :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 14 grudnia 2015 Wygląda bajecznie, a znika na pewno :) Pyszności :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń