Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z pestkami granatu i pistacjami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
ok. 90 minut.
Granat przekroić na pół, wybrać miąższ. Pistacje posiekać. Trochę posiekanych pistacji oraz 2,5 dag miąższu granatu odłożyć do dekoracji. Twaróg utrzeć ze skórką z pomarańczy i kardamonem. Żółtka dodać do masy serowej. Wsypać cukier puder, ulepszacz do serników (sernix) oraz proszek do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę delikatnie domieszać do masy serowej. Na koniec dodać miąższ granatu i pistacje. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Nałożyć do niej masę serową. Wierzch wygładzić.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec ok. 60 minut. Przestudzić w formie. Zdjąć obręcz tortownicy, zostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać pistacjami i pestkami granatu.Źródło: Życie na gorąco