Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z rosą na zielonym puchu

Sernik z rosą na zielonym puchu

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 243

Dodano:

Odsłon: 1955

Doskonały sernik, który pięknie wygląda i równie dobrze smakuje.

Składniki

  • Świeży szpinak - 10 dag
  • Ser biały (wiadereczko) - 1 kg
  • Jajka - 9 szt.
  • Budyń śmietankowy - 1 opakowanie (64 g)
  • Śmietana 30% - 330 g
  • 2 serki homogenizowane, śmietankowe
  • Cukier - 40 dag
  • Mąka - 16 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szpinak rozdrobnić w blenderze. Przygotować 4 jajka. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z 16 dag cukru na puszystą pianę. Żółtka ubić oddzielnie i połączyć z pianą z białek. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozdrobniony szpinak. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 24x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotowane ciasto wylać do blachy i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut lub do suchego patyczka.

  2. Przygotować 5 jajek. Z 4 oddzielić żółtka od białek. 4 żółtka oraz 1 jajko całe utrzeć z 16 dag cukru na puszystą pianę. Dodawać stopniowo 1 kg sera, a następnie budyń. Wlać śmietankę, dodać serki homogenizowane, wszystko dokładanie wymieszać.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, używając tylko górnej grzałki. Na upieczone wcześniej ciasto szpinakowe wyłożyć masę serową. Piec 45 minut.

  4. Ubić białka z 8 dag cukru. Wyłożyć na sernik i piec jeszcze około 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń