Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9857

Dodano:

Odsłon: 5091

Kremowy, delikatny wilgotny sernik z orzeźwiającymi wiśniami i chrupiącą kruszonką

Składniki

  • Spód:
  • herbatniki 22 dag
  • masło stopione 9 dag
  • Masa serowa:
  • twaróg z wiaderka 1 kg
  • jajko duże 3
  • naturalny jogurt grecki 30 dag
  • cukier 20 dag
  • cukier wanilinowy 1 op.
  • budyn śmietankowy bez cukru 1 op.
  • wiśnie świeże lub mrozone bez pestek 35 dag
  • kruszonka:
  • mąka pszenna 15 dag
  • cukier 7 dag
  • masło 9 dag
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Spód: Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek.
    Dodać stopione masło i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć.

    Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło i rękoma zagnieść kruszonkę.

    Masa serowa: W misce ubić twaróg, cukier, cukier wanilinowy, jogurt i budyń na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
    Gotową masę serową przełożyć na przygotowany spód i wyrównać. Na wierzchu ułożyć wiśnie

  2. równomiernie posypać je kruszonką.

  3. Piec w temp. 170 stopni przez około 80-90 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej całą noc. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń