Do góry

Desery Przepis na:

Sernik zebra

Sernik zebra

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 1576

Dodano: 05.07.2016

Odsłon: 543

Dwukolorowy sernik z mascarpone

Składniki

  • 150g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150g białej kuwertury lub czekolady
  • 750g twarogu
  • 250g mascarpone
  • 4 jajka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę zagnieść z masłem, solą i 50g cukru. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

  2. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i każdą osobno rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg zmiksować z mascarpone i pozostałym cukrem (100g), dodając kolejno całe jajka. Masę podzielic na pół. Do jednej połowy dodać gorzką czekoladę, do drugiej białą.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kruchym ciastem wyłożyć tortownicę (26cm), natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia, formując wysoki brzeg. Naprzemiennie nakładać obydwie masy.

  4. Piec ok. 70 minut. Po upieczeniu ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń