Do góry

Desery Przepis na:

Serowe babeczki

Serowe babeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Serowe babeczki"

Składniki

  • 5 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do form
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Miękkie masło (najlepiej o temperaturze pokojowej) przełóż do miski, dodaj cukier kryształ. Za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty utrzyj na puszystą masę.

  2. Dalej ucierając, dodawaj do masła po łyżce serka homogenizowanego. Możesz też użyć trzykrotnie mielonego twarogu na sernik (dodaj wówczas więcej cukru).

  3. Do masy serowo-maślanej wlej gęstą kwaśną śmietanę (najlepiej 18 proc.), wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę pszenną przesianą razem z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Całość starannie zmiksuj na gładkie ciasto.

  4. Przygotuj foremki do babeczek. Posmaruj je starannie tłuszczem i wysyp bułką tartą. Nie musisz tego robić, jeśli używasz foremek powlekanych silikonem.

  5. Ciasto przełóż do foremek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 15 min. Babeczki możesz posypać cukrem pudrem.

  6. Czas ok. 25 min; porcja – 220 kcal cena 90 gr.

  7. Cukier puder możesz przygotować sama w domu. Wystarczy utrzeć w młynku do kawy zwykły cukier. Warto przy tym wzbogacić go miąższem z wanilii lub zmielić z kil koma migdałowymi ciasteczkami.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń