Do góry

Przekąski Przepis na:

Serowe "bułeczki" z jabłkami

Serowe bułeczki z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 410

Dodano:

Odsłon: 5026

Pyszne serowe niby bułeczki z nadzieniem jabłkowym będą dobrym pomysłem na podwieczorek dla dużych i małych. Nie wiem tylko jak smakują na zimno, bo u mnie rozeszły się jeszcze lekko ciepłe.

Składniki

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 3-4 jabłka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • szczypta cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biały ser dwukrotnie przeciskamy przez praskę do większej miski. Mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy 1 jajko oraz olej. Dokładnie wyrabiamy rękoma. Odstawiamy na około 30 minut w temp. pokojowej.

  2. W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części (na ósemki lub w kostkę). Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym oraz szczyptą cynamonu.

  3. Ciasto serowe wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie na cienki prostokąt. Wykrawamy prostokąty tej samej wielkości (mniej więcej 8x10cm lub 10x12cm).

    Połowę prostokątów nacinamy w 3-4 miejscach przez środek. Na środku pozostałych rozkładamy jabłka. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy z naciętymi częściami, lekko je dociskając do brzegów.

    Ostrożnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

    Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń