Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Siekane gołąbki z ryżem i kapustą"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
Składniki
Kapustę oczyść, usuń wierzchnie liście, drobno posiekaj. Umieść w misce, posyp solą i odstaw na około 40 minut, aby nieco zmiękła.
W tym czasie ugotuj ryż. Najpierw przepłucz go na sicie, następnie włóż do garnka i zalej 2 szklankami wrzątku. Gotuj z dodatkiem soli do miękkości (18 minut).
Ugotowany ryż przestudź, przełóż do miski. Posoloną kapustę odciśnij z soku (jeśli jest zbyt słona, przepłucz ją delikatnie na sicie), dodaj do ryżu razem z mięsem.
Do składników dodaj jajka oraz kaszę. Starannie wyrób masę, dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. W dłoniach formuj owalne gołąbki.
Na patelni rozgrzej oliwę. Gołąbki obtaczaj w mące i wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor z każdej strony. Przełóż do garnka. Wlej tyle wody, by gołąbki były zakryte. Duś około 30 minut. Podawaj z surówką.
Czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 2,10 złŹródło: Świat kobiety