Do góry

Dania główne Przepis na:

Siekane gołąbki z ryżem i kapustą

Siekane gołąbki z ryżem i kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Siekane gołąbki z ryżem i kapustą"

Składniki

  • 1 kg kapusty włoskiej
  • 1 szklanka ryżu
  • 1/2 kg mięsa mielonego (mieszanego)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyść, usuń wierzchnie liście, drobno posiekaj. Umieść w misce, posyp solą i odstaw na około 40 minut, aby nieco zmiękła.

  2. W tym czasie ugotuj ryż. Najpierw przepłucz go na sicie, następnie włóż do garnka i zalej 2 szklankami wrzątku. Gotuj z dodatkiem soli do miękkości (18 minut).

  3. Ugotowany ryż przestudź, przełóż do miski. Posoloną kapustę odciśnij z soku (jeśli jest zbyt słona, przepłucz ją delikatnie na sicie), dodaj do ryżu razem z mięsem.

  4. Do składników dodaj jajka oraz kaszę. Starannie wyrób masę, dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. W dłoniach formuj owalne gołąbki.

  5. Na patelni rozgrzej oliwę. Gołąbki obtaczaj w mące i wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor z każdej strony. Przełóż do garnka. Wlej tyle wody, by gołąbki były zakryte. Duś około 30 minut. Podawaj z surówką.

  6. Czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 2,10 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń