Dania główne Przepis na:
Siekane kotleciki z kurczaka

Składniki
- Mięso z piersi kurczaka bez skóry, 45 dag
- żółtka, 2
- sół
- pieprz
- Sok z skóra otarta z cytryny
- mąka do panierowania
- oliwa
- masło
- Żurawiny swieże, szklanka
- białe wytrawne wino, 1/2 szkalnki
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Posiekane mięso z piersi kurczaka krpimy sokiem z cytryny,dodajemy żółtka,przyprawy i wyrabiamy masę.
-
Dzielimy na 4 równe części.Formujemy zgrabne kotlety i odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
-
Po 10 min opruszamy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.Pół na pół.Masło i olej.Gdy sie dokładnie zarumienią przekładamy w ciepłe miejsce i trzymamy pod przykryciem.
-
Do tłuszczu w którym się smażyły dodajemy przebrane żurawiny,otarta skórkę z cytryny podelwamy szklanką wody i prużymy cały czas mieszając.Sos przecieramy przez sito.Łączymy z winem gdy trzeba lekko doprawiamy do smaku.Zagotowujemy.
-
Do sosu wkładamy kotlety,trzymamy na małym ogniu 3-5min.
-
Podajemy z domowym grubym makaronem lub kładzionym kluskami i owocową sałatka.
Komentarze do przepisu (1)

angel58 22 września 2009Zgłoś do usunięcia
kusząco się zapowiada,muszę spróbować koniecznie,dzięki za przepis:)3 Kto głosował? | Odpowiedz