Do góry

Dodatki Przepis na:

Skórki pomarańczowe kandyzowane

Skórki pomarańczowe kandyzowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 502

Dodano:

Odsłon: 73

W okresie zimowym, kiedy w sprzedaży są duże pomarańcza z grubą skórą, przygotowuję kandyzowane skórki pomarańczowe. Idealne jako dodatek do sernika, keksa czy makowca.

Składniki

  • Skórki z pomarańczy (z ok. 10-15 szt.) – mi wyszło 600g
  • Cukier (ok. 10 łyżek)
  • Woda (2-3 szklanki)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Skórki z pomarańcz obieram z białego środka (ona daje goryczkę).

  2. 2. Kroję w pasy i odkładam do ususzenia.

  3. 3. Jak uzbieram wystarczającą ilość sparzam gorącą wodą. Odlewam wodę jak zaczną stygnąć (10 min.)

  4. 4. Zalewam gorącą wodą z czajnika i zagotowuje kilka minut (2-3 min.) żeby „wyszła” goryczka. Odcedzam.
    5. Powtórnie zagotowuję żeby mieć pewność że nie będą gorzkie. Odlewam wodę.

  5. 6. Z miękkich skórek wykrawam pozostałości białego miąższu.

  6. 7. Skórki kroję w kostkę.

  7. 8. Skórki przekładam do rondla i zalewam wodą, by były przykryte i sypię cukier . Gotuję kilka minut i próbuję czy są słodkie.

  8. 9. Skórki gotuję tak by syrop zgęstniał, ale skórki były przykryte. Można dodać laskę wanilii.
    10. Jeśli jest za mało słodkie można dodać trochę wody i cukru.
    11. Gorące wkładam do słoiczka. Odwracam do góry dnem by się zamknęły. Gdy ostygną stawiam denkiem do góry i opisuję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń