Dodatki Przepis na:
Skórki pomarańczowe kandyzowane

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 502
Dodano: 11.02.2019
Odsłon: 73
Składniki
- Skórki z pomarańczy (z ok. 10-15 szt.) – mi wyszło 600g
- Cukier (ok. 10 łyżek)
- Woda (2-3 szklanki)
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
1. Skórki z pomarańcz obieram z białego środka (ona daje goryczkę).
-
2. Kroję w pasy i odkładam do ususzenia.
-
3. Jak uzbieram wystarczającą ilość sparzam gorącą wodą. Odlewam wodę jak zaczną stygnąć (10 min.)
-
4. Zalewam gorącą wodą z czajnika i zagotowuje kilka minut (2-3 min.) żeby „wyszła” goryczka. Odcedzam.
5. Powtórnie zagotowuję żeby mieć pewność że nie będą gorzkie. Odlewam wodę. -
6. Z miękkich skórek wykrawam pozostałości białego miąższu.
-
7. Skórki kroję w kostkę.
-
8. Skórki przekładam do rondla i zalewam wodą, by były przykryte i sypię cukier . Gotuję kilka minut i próbuję czy są słodkie.
-
9. Skórki gotuję tak by syrop zgęstniał, ale skórki były przykryte. Można dodać laskę wanilii.
10. Jeśli jest za mało słodkie można dodać trochę wody i cukru.
11. Gorące wkładam do słoiczka. Odwracam do góry dnem by się zamknęły. Gdy ostygną stawiam denkiem do góry i opisuję.
Komentarze do przepisu (4)

pelen_brzuszek 12 lutegoZgłoś do usunięcia
ciekawe :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 11 lutegoZgłoś do usunięcia
Takie domowe najlepsze:) Warto mieć taki słoiczek pod ręką.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 11 lutegoZgłoś do usunięcia
Bardz praktyczny pomysl :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 11 lutegoZgłoś do usunięcia
Pyszne i zdrowe, bo swoje :)0 Kto głosował? | Odpowiedz