Do góry

Dodatki Przepis na:

Skorzonera w sosie śmietanowym

Skorzonera w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2051 Ocena: 46023

Dodano:

Odsłon: 2999

Od jakiegoś czasu zapomniane warzywo. Podane z sosem śmietanowym doskonale pasuje do mięs.

Składniki

  • 800 g skorzonery z zalewy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki mąki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g śmietany 22%
  • szczypiorek
  • sok z cytryny
  • biały pieprz
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Skorzonerę osączamy z zalewy.
    Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i smażymy przez chwilę.
    Następnie zalewamy gorącym bulionem, cały czas mieszamy by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
    Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
    Do sosu dodajemy warzywo, podgrzewamy kilka minut na małym ogniu (nie zagotowujemy).
    Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 03 kwietnia 2017 Aj trzeba spróbować bo też nie jadłam jeszcze ;-) prezentuje się bardzo smakowicie ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 12 marca 2017 Pierwszy raz widzę coś takiego jak skorzonera. Ale bardzo mnie to zaintrygowało i w najbliższym czasie wypróbuję Twój przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 09 marca 2017 Również i ja jak Jagodzianka17,nie jadłam nigdy,muszę spróbować....:)
Ciekawi mnie do jakiego warzywa ma podobny smak?
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagodzianka17 09 marca 2017 Przyznam, że jeszcze nie jadłam. Ciekawa jestem smaku... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń