Do góry

Dania główne Przepis na:

Skrzydełka z kurczaka z niesamowitym ryżem

Skrzydełka z kurczaka z niesamowitym ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 530

Dodano:

Odsłon: 1865

Pyszny ryż może służyć także jako dodatek do innych dań

Składniki

  • 10 gotowanych skrzydełek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • ząbek czosnka
  • 1/2 średniej celubli
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki ketchupu
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić na cieniutkie piórka, podsmażyć na części masła. Ryż dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do rondla, dodać resztę masła, smażoną cebulę, wyciśnięty czosnek i krótko podsmażyć. Dodać wodę i ketchup, gotować od czasu do czasu mieszając aż większość wody wyparuje (ok 10 minut). Zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 15 minut (część ziarenek i tak lekko się przypali, więc już nie mieszać i wyciągać potem ryż delikatnie). Najlepiej zawinąć następnie ryż w ścierki i dać pod pierzynę :)

  2. Skrzydełka podzielić na mniejsze części, najcieńsze można odrzucić, posypać ulubionymi przyprawami, panierować w mące, jajku i bułce tartej (można zamienić bułkę tartą mielonymi płatkami kukurydzianymi) smażyć w głębokim tłuszczu. Po odsączeniu podawać z ryżem i ulubioną sałatką lub dipem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń