Do góry

Desery Przepis na:

Śląski kołacz z makiem

Śląski kołacz z makiem

Autor: joagula

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 548

Dodano: 05.02.2011

Odsłon: 12125

Ciasto na każdą okazję.

Składniki

  • 4 dkg, drożdży
  • 10 dkg, margaryny
  • 2, jajka
  • 15 dkg, cukru
  • ok. 1 szkl., mleka
  • 750 g, gotowej masy makowej
  • 3 szkl., mąki
  • Kruszonka
  • 1/2 szkl., mąki
  • 5 dkg, margaryny
  • 4 łyżki, cukru
  • olejek waniliowy
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka, cukru i mąki. Całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  2. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośnięcia.

  3. Kruszonka: Margarynę, cukier, mąkę I olejek zagnieść i odstawić.

  4. Ciasto wyłożyć na dużą blachę z piekarnika wysmarowaną margaryną. Na górę wyłożyć mak i kruszonkę. Piec ok. 30 min w temp.180st C ( najlepiej sprawdzać czy ciasto od dołu ma brązowy kolor). SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nana 08 kwietnia 2012 kolocz czy kolacz....jak go zwal........jedno jest pewne ,obraza dla nazwy prawdziwego koloca..........i trzeba tez miec niewybredny gust zeby zachwycac sie ciastem w ktorego sklad wchodzi ...masa makowa z puszki.....napewno upraszcza to wykonanie, ale przeciez to jest nie wacham sie uzyc okreslenia "ohydna tlusta breja , cuchnaca plesnia".....skusilam sie na ta wygode, ale nie dalo sie tego jesc...........i nigdy nie polecilabym nikomu przepisu w ktorego sklad wchodzi ta masa.....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 28 lutego 2011 Nie przepadałam za ciastem drożdżowym, gdyż zawsze było dla mnie zbyt suche, ale połączenie ciasta drożdżowego z wilgotną masą makową jest wspaniałe. Ciasto wyszło aromatyczne, sycące, nie za słodkie. Tylko kruszonkę zrobiłam z podwójnej porcji i zamiast margaryny dałam masło.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 09 lutego 2011 Jeszcze nigdy nie robiłam drożdżowego ciasta, ale jak patrzę na Twoje to chyba się skuszę :). Masz jakieś rady odnośnie jego wyrabiania ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zuzannadudczak 05 lutego 2011 jeżeli piszesz o śląskim cieście to powinien się nazywać KOŁOCZ, na Śląsku piecze się kołocze a nie kołacze, bo kołacze to nie ta gwara!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zuzannadudczak 05 lutego 2011 Upiekłam dzisiaj z podwójnej porcji. Są pyszne - bardzo szybko znikają z talerza - fakt! Zuza

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń