Do góry

Zupy Przepis na:

Śląski żur na domowym zakwasie

Śląski żur na domowym zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3969

Dodano:

Odsłon: 14569

Tradycyjny śląski żur - tym razem wersja świąteczna - na bogato.

Składniki

  • mąką żytnia, razowa, typ 2000 - 6 - 8 czubatych łyżek
  • czosnek - 6 - 8 ząbków czosnku
  • skórka razowego chleba (najlepiej takiego na zakwasie)
  • bulion warzywny lub jarzynka na bulion
  • boczek wędzony lub wędzone żeberka - ok. 30 dag
  • pieprz ziarnisty, sól, listek laurowy, ziele angielskie - 4 ziarna
  • majeranek suszony - pełna łyżka
  • jajka na twardo - po jednym na talerz
  • biała kiełbasa - po pół kawałka na talerz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, 3 - 4 ząbki czosnku (posiekane) oraz skórkę chleba wsyp do kamionkowego naczynia (ja nie mam, więc użyłem słoika), zalej taką ilością przegotowanej i ostudzonej wody aby mieszanka była jeszcze płynna - jak rzadkie ciasto na naleśniki.
    Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek.
    Przykryj naczynie lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka dni.

  2. Włóż wędzonkę do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj i pogotuj kilka minut. Włóż jarzyny (bez włoskiej kapusty) i przyprawy jak na bulion, gotuj ok. godziny - półtorej.
    Przecedź bulion. Wędzonkę pokrój w grubą kostkę, wrzuć do wywaru. Dodaj posiekany czosnek, majeranek i listki laurowe. Pogotuj chwilę i wlej dobrze wymieszany zakwas. mieszaj, żeby nie było grudek. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Wrzuć do żurku białą kiełbasę i gotuj jeszcze z 10 minut. Kiełbasę możesz ugotować oddzielnie jeżeli np. wędzonka była dość tłusta.
    na talerze wyłóż jajko ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki, pokrojoną w plasterki (grube) białą kiełbasę.
    Można dodać do żuru ugotowane i odsmażone ziemniaki - ale to już wersja na chłodniejsze dni, bardziej sycąca.
    Nalej Żurku i podawaj. Taki bez ziemniaków można również z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maxymil 29 lipca 2013 super przepis ,w moim regionie do żuru czy też barszczu nigdy nie dodaje się warzyw.Zur gotujemy na wędzonce a czerwony na kościach wieprzowych ,natomiast duża ilość cebuli i czosnku jak najbardziej jest wskazana.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 28 lipca 2013 Taki żur to u nas tradycja,też kiszę sama...aż cieknie ślinka :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń