Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śląskie makówki"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
W szerokim naczyniu cukier wymieszaj z mlekiem i zagotuj, uważając, by nie wykipiało. Dodaj zmielony mak i jeszcze raz zagotuj. Bułeczki pokrój na plastry o grubości ok. 1 centymetra, a orzechy laskowe drobno posiekaj.
W dużej szklanej misie układaj warstwami kawałki pokrojonej bułki z orzechami i rodzynkami. Każdą warstwę przelej schłodzonym mlekiem z makiem. Całość powinna mieć dość zwartą konsystencję – nie może pływać.
Pełną misę wstawiamy do lodówki aż do następnego dnia. Jeśli makówki będą zbyt suche, możesz delikatnie zmoczyć je letnim mlekiem.
Przed podaniem na stół deser udeko ruj rodzynkami i orzechami. Podawaj, nakładając na talerz za pomocą dużej łyżki stołowej.
<strong>Przepis poleca Anna Dereszowska</strong>Źródło: Na żywo