Do góry

Dania główne Przepis na:

Śledź korzenny z rodzynkami sułtańskimi

Śledź korzenny z rodzynkami sułtańskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 66

Dodano:

Odsłon: 1729

Śledź z rodzynkami i korzenną nutą to niebanalny pomysł na świąteczne smaki.

Składniki

  • 400 g solonych filetów śledziowych
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 2-3 łyżki śliwek suszonych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • Liść laurowy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie odmocz, wypłucz i pokrój na kawałki. Wymieszaj musztardę z miodem, sokiem z cytryny i 1/4 szklanki oleju.

  2. Na suchą patelnię włóż przyprawy: liść laurowy, anyż, goździki i praż przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodaj zmielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, pieprz oraz kardamon. Mieszaj wszystko przez kilkanaście sekund, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale się nie przypalą. Przełóż wszystko do zalewy i wymieszaj.

  3. Śledzie ułóż w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulką i rodzynkami. Wstaw do lodówki na ok. 1 - 2 dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń