Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 39

Dodano:

Odsłon: 286

Doskonałe śledzie nie tylko na wigilijny stół, ale również w powszednie dni.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku śledzie należy namoczyć w zalewie octowej, w której 1 litr wody zagotowujemy z 1/4 szklanki octu wraz z 5 liśćmi laurowymi i 8 ziarnami ziela angielskiego, łyżeczką soli i cukru.

  2. Śledzie zalewamy ostudzoną zalewą, namaczamy je przez około 6 godzin.

  3. W międzyczasie obraną marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a cebulę kroimy w piórka. Następnie na nagrzanej patelni z oliwą szklimy cebulę, ale musimy uważać by cebula się nie zarumieniła.

  4. Następnie dodajemy marchewkę i warzywa dusimy od czasu do czasu mieszając, do momentu gdy zmiękną, po czym posypujemy je solą i pieprzem i wrzucamy 5 liści laurowych i 7 ziaren ziela angielskiego.

    Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.

  5. Warzywa zostawiamy do ostygnięcia.
    Śledzie odsączamy od zalewy i przekładamy wystudzonymi warzywami.

    Śledzie najlepsze do spożycia będą na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 09 stycznia Bardzo smaczny przepis, takich sledzi jeszcze nie robilam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń