Do góry

Desery Przepis na:

Śledzie słodko-kwaśne

Śledzie słodko-kwaśne

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Śledzie słodko-kwaśne"

Składniki

  • 4 filety śledziowe matjasy
  • 8-10 dag śliwek bez pestek
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka miodu
  • duża cebula
  • 1-2 łyżki octu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • słodka mielona papryka
  • 2-3 liście laurowe
  • pół szklanki wody
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie namocz na pół godziny (jeśli są bardzo słone – pozostaw je w wodzie dłużej). Osącz na durszlaku.

  2. Śliwki drobniutko pokrój. Cebulę obierz, pokrój w piórka. W rondelku rozgrzej olej i zrumień cebulę. Dodaj miód oraz koncentrat pomidorowy. Wlej wodę, ocet i wymieszaj. Włóż śliwki, listki laurowe, wsyp cynamon, pieprz, paprykę. Wymieszaj i duś ok. 15 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby, podlej wodą. Sos odstaw, aby ostygł.

  3. Śledzie pokrój na małe kawałki. Wymieszaj je z przygotowanymi składnikami. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki na dobę.

  4. Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Zakliczyna z Tarnogóry

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń