Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w oleju

Śledzie w oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 804

Dodano:

Odsłon: 52468

To przepis mojej Teściowej, bardzo łagodna wersja bez udziwnień, chociaż można moczyć w mleku i dodać inne przyprawy, według uznania, ale ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.

Składniki

  • ok. 1 kg filetów solonych
  • ok. 500 ml oleju kujawskiego
  • 2 cebule
  • 2-3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu
  • cytryna
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy co najmniej kilka godzin ( 6-12 ), zmieniając 2-3 razy wodę, następnie osączamy i kroimy na mniejsze kawałki np. na 4.
    Każdy kawałek skrapiamy sokiem z cytryny.
    Marynata:
    Obieramy i kroimy na półplasterki cebulę, do garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę i przyprawy, gotujemy kilka minut, do czasu skarmelizowania cebulki. Zostawiamy do wystudzenia.
    Przekładamy do naczynia, na przemian śledzie i marynata, zostawiamy w lodówce, na co najmniej 24godz.

  2. Podajemy z pieczywem. Najlepiej smakują po kilku dniach. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 15 października 2015 Uwielbiam śledzie właśnie(bez udziwnień)

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń