Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledzie z grzybami w pomidorach

Śledzie z grzybami w pomidorach

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1737 Ocena: 40009

Dodano: 12.12.2017

Odsłon: 9990

Śledzie w każdej wersji są dla nas idealne. Dodatki ważne są, połączenia słodkiego i słonego jak najbardziej wskazane. Zawsze dobieramy odpowiednie, sprawdzone już nie raz, produkty. Dzisiaj proponujemy wam idealny, świąteczny przepis na śledzika <3

Składniki

  • 400 g filetów śledziowych a'la matjas np Seko
  • 1 litr mleka
  • 4 duże cebule
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 250 g grzybów mrożonych (mieszanych)
  • 100 g rodzynków
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • cukier
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety ze śledzi osączamy z zalewy, moczymy w mleku przez godzinę. Wyjmujemy i osączamy papierowym ręcznikiem.
    W tym czasie cebule kroimy w piórka, dusimy pod przykryciem na rozgrzanym tłuszczu.
    Następnie dodajemy grzyby, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Smażymy, bez pokrywki, by woda z grzybów odparowała. Studzimy.
    Do sosu dodajemy pokrojone filety ze śledzi, dokładnie mieszamy, przekładamy do miski i schładzamy w lodówce, by smaki się przegryzły.
    Wyjmujemy, kosztujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualne cukrem.
    Ponownie wstawiamy do lodówki. Podajemy min po godzinie, najlepiej, by stały całą noc w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń