Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik kasztelański to świąteczne ciasto idealne dla osób zapracowanych i zabieganych, które nie chcą spędzać długich godzin w kuchni. Przygotujesz go niemal w ostatniej chwili - nie wymaga dojrzewania i długotrwałego stania w kuchni. Po szybkim upieczeniu wystarczy przełożyć ulubionymi powidłami i oblać lukrem. Jego smak zachwyci wszystkich, a nie poświęcisz mu więcej niż 30 minut swojej uwagi.
Są przepisy, które sprawdzą się na każdą okazję - czy to święta Bożego Narodzenia, imieniny czy deser do niedzielnej kawy. Taki właśnie jest ten piernik kasztelański polany lukrem lub polewą czekoladową. To idealna opcja dla tych, którzy chcą upiec tradycyjne, świąteczne ciasto, ale nie mają czasu na przygotowywanie piernika dojrzewającego. Ten przepis jest szybki i prosty, a efekt jest równie pyszny. Miód i powidła sprawiają, że całość jest bardzo wilgotna i rozpływa się w ustach, a duża ilość przypraw podkreśla aromat wypieku. Korzenne przyprawy oraz miód są również postrzegane za niezwykle zdrowe – wspierają odporność, działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
Keksówka 30 cm
W sklepach dostępne są gotowe już mieszanki do ciasta piernikowego. Jeśli masz swoją ulubioną, nie wahaj się z niej skorzystać. Z powodzeniem możesz też użyć przypraw podstawowych, tworząc własną kompozycję z:
Nie musisz ściśle trzymać się zaleconych gramów - znajdź swoje własne proporcje. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą poeksperymentować ze szczyptą chili. Kakao i kilka łyżek cukru oraz miodu nadają przyjemnej słodyczy. Ważne jest, aby dodać masła i roztopić całość razem, lecz nie gotować. Dzięki temu rozwiną swój aromat i smak.
Piernik przed upieczeniem jest dość gęsty - konsystencją powinien przypominać gęstą śmietanę lub ciepły budyń. W przeciwieństwie do długo dojrzewającej odmiany tego ciasta powinien się przelewać do blaszki do pieczenia. Podane proporcje są książkowe, a konsystencja może się różnić i zależy od wilgotności mąki pszennej i wielkości jajka. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać 1-2 łyżki śmietanki lub mleka. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki, uważaj jednak, by nie przesadzić. Zbyt gęste ciasto po upieczeniu stanie się twarde i gumowe. Uważaj też na opadanie piernika, do którego może dojść, jeśli piekarnik nie był odpowiednio nagrzany lub jeśli zbyt szybko otwarto drzwi pieca w trakcie pieczenia - pozwól ciastu na niezakłócone pieczenie przez co najmniej 30 minut.
Musisz dokładnie kontrolować czas pieczenia. Zbyt długi sprawi, że całość będzie twarda i sucha. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wbijając w środek patyczek - jeśli wyjdzie suchy, piernik kasztelański jest gotowy. Przesuszony wypiek uratujesz, smarując go powidłami śliwkowymi, które z czasem oddadzą wilgoć. W ekstremalnych przypadkach możemy go nasączyć herbatą lub sokiem wiśniowym. Dodatek polewy również może zmiękczyć zbyt twardy piernik.
Ciasto najlepiej przełożyć powidłami śliwkowymi lub dżemem z czarnej porzeczki, które przełamią słodycz i nadadzą nuty kwaskowatego smaku - wystarczy pół szklanki, by nanieść cienką warstwę. Z innych, ciekawych składników, można wybrać zwykły cukier puder do posypania. Polewa czekoladowa również świetnie wpasuje się w charakter tego wypieku. Przepis wskazuje, by przyszykować lukier cytrynowy, który orzeźwia pierniki. By przygotować idealnie gładki, mieszaj intensywnie sok z cytryny i cukier puder, a jeśli mimo wszystko pozostaną grudki, podgrzej masę delikatnie, co ułatwi rozpuszczenie i połączenie.
Piernik kasztelański to jedno ze sztandarowych ciast, które powinno pojawić się na świątecznym stole, tuż obok barszczu, pierogów z grzybami czy sernika krakowskiego. Dużą zaletą tego wypieku jest również stosunkowo długi czas leżakowania - bez obaw możesz go trzymać w lodówce przez tydzień lub nawet dłużej.
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 102
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 42
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 102
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 42
Składniki
Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło i miód z dodatkiem przyprawy piernikowej i połowy cukru. Wymieszaj. Uważaj, by składniki się nie zagotowały. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj jajko z resztą cukru. W utarte jajko wmieszaj mleko. Całość połącz z zawartością rondelka.
Przesiej do płynnej masy mąkę, kakao i sodę. Wymieszaj szpatułą do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Gdy piernik całkowicie wystygnie, przekrój go wzdłuż na pół i przełóż powidłami.
Przygotuj lukier, stopniowo dodając do cukru pudru sok z cytryny. Lukier powinien być dość rzadki. Oblej nim piernik. Udekoruj posiekanymi migdałami.