Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant świątecznego wypieku. Ciasto nie wymaga wielu dni dojrzewania – możesz upiec je w ostatniej chwili!
Keksówka 30 cm
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 408
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 48
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 107
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 408
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 48
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 107
Składniki
Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło i miód z dodatkiem przyprawy piernikowej i połowy cukru. Wymieszaj. Uważaj, by składniki się nie zagotowały. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj jajko z resztą cukru. W utarte jajko wmieszaj mleko. Całość połącz z zawartością rondelka.
Przesiej do płynnej masy mąkę, kakao i sodę. Wymieszaj szpatułą do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Gdy piernik całkowicie wystygnie, przekrój go wzdłuż na pół i przełóż powidłami.
Przygotuj lukier, stopniowo dodając do cukru pudru sok z cytryny. Lukier powinien być dość rzadki. Oblej nim piernik. Udekoruj posiekanymi migdałami.