Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant świątecznego wypieku. Ciasto nie wymaga wielu dni dojrzewania – możesz upiec je w ostatniej chwili!
Keksówka 30 cm
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3838
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 264
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 347
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3838
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 264
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 347
Składniki
Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło i miód z dodatkiem przyprawy piernikowej i połowy cukru. Wymieszaj. Uważaj, by składniki się nie zagotowały. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj jajko z resztą cukru. W utarte jajko wmieszaj mleko. Całość połącz z zawartością rondelka.
Przesiej do płynnej masy mąkę, kakao i sodę. Wymieszaj szpatułą do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Gdy piernik całkowicie wystygnie, przekrój go wzdłuż na pół i przełóż powidłami.
Przygotuj lukier, stopniowo dodając do cukru pudru sok z cytryny. Lukier powinien być dość rzadki. Oblej nim piernik. Udekoruj posiekanymi migdałami.