Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie z imbirem

Przepis dnia 2017-12-09
Śledzie z imbirem

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 402 Ocena: 11780

Dodano: 26.11.2017

Odsłon: 25488

polecam tak zrobione sledzie bo są przepyszne

Składniki

  • 1 kg śledzi matiasów
  • 3 cebule obrane i drobno posiekane
  • 6 ząbków czosnku drobno pokrojonych
  • 3-4 cm korzenia imbiru świeżo utartego
  • pełna garść rodzynek
  • 10 suszonych śliwek
  • olej do smażenia,
  • 0,5 szkl przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól do smaku
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie pokroić na kawałki; takie na jeden kęs.

  2. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju z dodatkiem mielonego pieprzu. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i rodzynki. Dusić mieszając ok. 5 min. Następnie dodać przecier i koncentrat pomidorowy, sok z pomarańczy oraz imbir. Mieszać i dusić na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (ma powstać dosyć gęsty sos). Na koniec dodać skórkę z pomarańczy, miód i doprawić solą. Całość wymieszać i odstawić , by smaki się przegryzły.

  3. Gdy sos nieco przestygnie dodać kawałki śledzi i całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AmandaK 03 grudnia Zrobiłam śledziki na wczorajszą imprezę urodzinową. Bardzo wszystkim smakowały, są przepyszne i aromatyczne, pachną świętami :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 listopada Trzeba będzie zrobić, bo z imbirem wszystko super smakuje, a jeszcze śledziki, to na pewno niebo w gębie :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń