Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzik w sosie majonezowym

Śledzik w sosie majonezowym

Autor: bulina

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 246

Dodano: 14.12.2010

Odsłon: 14403

Smaczne i tanie na Wigilię

Składniki

  • 1 kg solonych śledzi
  • 1-2 słodkie jabłka średniej wielkości
  • 1-2 cebule średniej wielkości
  • 1 mały majonez winiary
  • 1-2 łyżki stołowe śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól ,pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. śledzie zalać wodą i moczyć tak koło jednej godziny ,po wymoczeniu kroimy w paseczki o szerokości 2-3 centymetrów

  2. jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (tak zwanej jarzynce )

  3. cebule pokroić w drobniutka kosteczkę

  4. majonez ,musztardę i śmietanę wymieszać dodać odrobinkę soli i pieprzu do smaku

  5. do gotowego sosu dodać starte jabłka i posiekaną cebulkę wymieszać (wyjdzie dość gęsta masa )

  6. gotowy sos wyłożyć do wysokiego naczynia na tym układać pokrojone śledzie i przykryć pozostałym sosem ,odstawić na jeden dzień do chłodnego miejsca na tak zwane przegryzienie się

  7. można też zrobić tak - sos i pokrojone śledzie wymieszać razem włożyć do słoika i zakręcić wstawić do lodówki aby przegryzły sieę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bulina 27 grudnia 2010 chyba lepszy był by ogórek konserwowy :) kiszony i solony śledzik to chyba troszkę za dużo soli :) ale zawsze można zmodyfikować przepis wedle swojego uznania :)

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bardolka 27 grudnia 2010 Śledzie w śmietanie wersja domowa - no coś pięknego :) Dodałabym jeszcze 1 ogórka kiszonego drobno posiekanego :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń