Do góry

Desery Przepis na:

Śledziowe uszka

Śledziowe uszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Śledziowe uszka"

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżeczka soli
  • pół szklanki ciepłej wody. 15 dag pieczarek
  • 2 solone filety śledziowe
  • 2 cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • jajko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wsyp mąkę do miski, dodaj pozostałe i zagnieć gładkie ciasto. Cienko rozwałkuj. Literatką lub kieliszkiem wytnij z ciasta kółeczka.

  2. Filety śledziowe namocz w wodzie (co najmniej 2-3 godziny). Pieczarki drobniutko pokrój, podsmaż na oleju. Włóż połowę posiekanej cebuli, podsmaż. Dodaj drobno pokrojone śledzie, wbij jajko, przypraw farsz solą i pieprzem.

  3. Na krążki ciasta nakładaj po odrobinie farszu, mocno zlep brzegi. Uszka ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Resztę cebuli pokrój, usmaż na złoty kolor na oleju. Polej uszka. Bardzo smaczne są także na drugi dzień, zrumienione na oleju.

  4. Przepis przysłał Łukasz Wójcik z Wielkiej Wsi

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: Śledziowe uszka

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń