Do góry

Przekąski Przepis na:

Ślimaczki z papryczką i serem białym (wersja pikantna)

Ślimaczki z papryczką i serem białym (wersja pikantna)

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 523

Dodano:

Odsłon: 1848

Idealna propozycja na słoną przekąskę. Dodatki można wymieniać w zależności od upodobań.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka 50 dag
  • drożdże 40 dag
  • masło 10 dag
  • mleko 1/2 szkl.
  • jajka 2 szt.
  • żółtko 1 szt.
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • śmietana kremówka 2 łyżki
  • Farsz:
  • twaróg półtłusty 30 dag
  • Jajko 1 szt.
  • mleko 4 łyżki
  • papryka zielona 5 dag
  • papryka czerwona 5 dag
  • papryka żółta 5 dag
  • oliwki 5 dag
  • zielona pietruszka kilka gałązek
  • tymianek kilka gałązek
  • sól
  • pieprz
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta:
    Do miseczki wkruszyć drożdże, dolać ciepłego mleka oraz łyżkę cukru i mąki. Wymieszać za pomocą łyżki i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Do większej miski wsypać przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  2. Przygotowanie farszu:
    Twaróg utrzeć z 1 jajkiem i 4 łyżkami mleka. Pokroić w kostkę papryki. Posiekać oliwki i zieleninę. Twaróg połączyć z oliwkami, papryką oraz z zieleniną. Przyprawić solą i mielonym pieprzem do smaku

  3. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść.
    Na oprószonym mąką blacie rozwałkować na 2 prostokąty o wymiarach ok. 30 x 40 cm, wyłożyć nadzienie, a brzegi posmarować białkiem.
    Całość zwinąć jak roladę (od dłuższego boku) i ostrym nożem pociąć w plastry o grubości ok. 2 cm.

  4. Delikatnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstępy tak, aby ślimaczki się nie skleiły).
    Śmietanę połączyć z żółtkiem i posmarować nią ślimaczki.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. C. i piec na jasnozłoty kolor (ok. 20 min).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń