Do góry

Desery Przepis na:

Ślimaczki z serem i jagodami

Ślimaczki z serem i jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4440

Dodano:

Odsłon: 4940

Delikatne drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami, zaspokoją głód niejednego łasucha i wielbiciela drożdżowych wypieków :)

Składniki

  • Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 szklanka i 2 łyżki ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie: 200 g sera twarogowego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka jagód
  • Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z dwóch łyżek mleka, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i rozkruszonych drożdży robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki mieszamy z pozostałym cukrem, solą, dodajemy roztopione i przestudzone masło, roztrzepane jajko, resztę mleka i cały zaczyn i dokładnie wszystko wyrabiamy (ok. 10 minut w mikserze).

    Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 30x40 cm i smarujemy nadzieniem i posypujemy równomiernie jagodami. Tak przygotowane ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku.

    Gotowy rulon kroimy na 12 równych części, które układamy obok siebie w blaszce o wymiarach ok. 24x34 cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ślimaczki pieczemy ok. 20-25 min.w 180 stopniach aż ładnie się zrumienią.

    Ostudzone drożdżówki polewamy lukrem. Smacznego :)

  2. Nadzienie: serek i cukry dokładnie mieszamy.

  3. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą i powstałym lukrem polewamy ślimaczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń