Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śliwkowe tartaletki z budyniem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Zimne masło posiekaj ostrym nożem razem z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Wsyp mąkę przesianą razem ze szczyptą soli. Dodaj żółtka. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń ją w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Foremki wylep zimnym ciastem. Nakryj folią aluminiową i wysyp suchym grochem, aby spody nie wyrosły. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Wystudź.
Budyń przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Śliwki opłucz, wydryluj, pokrój na ósemki. Wystudzone korpusy tartaletek wypełnij tężejącym budyniem. Na wierzchu ułóż kawałki śliwek. Posyp cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną.
Czas 45 min; porcja – 260 kcal, cena 1 zł.Źródło: Świat kobiety