Do góry

Desery Przepis na:

Słodka jaglana pascha

Słodka jaglana pascha

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 891

Dodano:

Odsłon: 3736

Słodka, zdrowa i przepyszna pascha z kaszy jaglanej

Składniki

  • -160 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
  • 80 g moreli suszonych
  • 80 g żurawiny suszonej
  • 50 g orzechów
  • 3 łyżki oleju
  • pół cytryny (skórka i sok)
  • słodzik/ cukier wedle uznania
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleczko kokosowe wlewamy do rondelka, dodajemy słodzik/cukier i gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy kaszę. Do gotującego się mleczka, wsypujemy kaszę i mieszając co jakiś czas, gotujemy, aż wchłonie cały płyn.

  2. Jeszcze ciepłą kaszę wrzucamy do melaksera, dodajemy olej i miksujemy na gładki krem.

  3. Owoce suszone kroimy drobno, orzechy kruszymy i dodajemy do kaszy. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok i również dodajemy do reszty. Wszystko miksujemy krótko, aby do połączenia składników.

  4. Sitko wykładamy gazą i nakładamy masę. Dociskamy, wyrównujemy i zakrywamy końcami gazy. Na to kładziemy talerzyk/miskę, coś cięższego, aby docisnęło masę i pokryło całą powierzchnię.

  5. Wkładamy do miski (najlepiej głębokiej, aby sitko nie opierało się o dno) i wkładamy do lodówki na przynajmniej 12 godz.
    Po tym czasie odkrywamy rogi gazy, przewracamy na talerzyk i pascha gotowa do spożycia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń