Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie babeczki z orzechami

Słodkie babeczki z orzechami

Autor: POMPOLINA

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 3244

Dodano: 02.11.2011

Odsłon: 10890

pyszne orzechowe babeczki w sam raz do kawusi:)

Składniki

  • mleko skondensowane słodzone, 1 puszka
  • orzechy ziemne lub włoskie, 40 dag
  • Mąka pszenna, 220 g
  • zimne masło, 110 g
  • cukier, 50g
  • żółtko, 1 szt
  • sól, szczypta
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone kawałki masła, cukier, żółtko i sól. Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, zawijam w folię i odstawiam do lodówki na co najmniej godzine.

  2. Schłodzone ciasto wałkuję wykładam nim foremki do babeczek. Babeczki piękę do momentu aż będą złociste około 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni.

  3. Orzechy uprażę na suchej patelni i niezbyt dokładnie siekam. Puszkę mleka wstawiam do garnka , nalewam tyle wody, by ją przykryła i gotuję przez 3 godziny (należy pamiętać aby podzcas gotowania systematycznie uzupełniać wodę) Puszkę studzę i otwieram. Ciepły kajmak mieszam z orzechami i wypełniam nim babeczki.

  4. Można użyć gotowej masy kajmakowej, która jest dostepna w sklepach.

  5. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nietoperek 01 sierpnia 2012 Babeczki przepięknie wyglądają... Aż mam ochotę je zjeść!
Na pewno wypróbuję twój przepis.
Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń