Do góry

Dania główne Przepis na:

Słodkie polędwiczki wieprzowe z pomarańczą i kremowym risotto

Słodkie polędwiczki wieprzowe z pomarańczą i kremowym risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1581

Dodano:

Odsłon: 3227

Słodkie polędwiczki wieprzowe z pomarańczą w sosie maślanym, podane z kremowym risotto :)

Składniki

  • 0,7kg polędwicy wieprzowej
  • 1 pomarańcz, 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej , 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 150ml wody do "podlania", ryż na dwie porcje, około 100g - arborio
  • mała cebulka, 1 ząbek czosnku
  • 200g śmietany, 18% natka z pietruszki
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kładziemy mięso i rumienimy z dwóch stron. Z pomarańczy trzemy 1/3 skórki. Owoc obieramy, by został sam miąższ i kroimy w kostkę. Skórkę i miąższ wrzucamy na patelnie, dodajemy 2 łyżki masła. Gdy masło się roztopi, podlewamy wodą, dodajemy paprykę, imbir i 1/2 kostki rosołowej. Przykrywamy i dusimy około 30 minut - dolewamy wody w razie potrzeby. Ryż gotujemy wg przepisu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

  2. Cebulkę drobno siekamy, wrzucamy na lekko naoliwioną patelnie. Gdy cebulka zmięknie, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, 1/2 kostki rosołowej, i czosnek przeciśnięty przez praskę - mieszamy. Gdy sos "odparuje", wrzucamy gotowy ryż i drobno posiekaną natkę pietruszki - podgrzewamy. Nakładamy na talerz risotto i mięso, polewamy sosem. SMACZNEGO :) Rady: sos można zmiksować lub przetrzeć przez sitko

  3. Mięso myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kładziemy mięso i rumienimy z dwóch stron. Z pomarańczy trzemy 1/3 skórki. Owoc obieramy, by został sam miąższ i kroimy w kostkę. Skórkę i miąższ wrzucamy na patelnie, dodajemy 2 łyżki masła. Gdy masło się roztopi, podlewamy wodą, dodajemy paprykę, imbir i 1/2 kostki rosołowej. Przykrywamy i dusimy około 30 minut - dolewamy wody w razie potrzeby. Ryż gotujemy wg przepisu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

  4. Cebulkę drobno siekamy, wrzucamy na lekko naoliwioną patelnie. Gdy cebulka zmięknie, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, 1/2 kostki rosołowej, i czosnek przeciśnięty przez praskę - mieszamy. Gdy sos "odparuje", wrzucamy gotowy ryż i drobno posiekaną natkę pietruszki - podgrzewamy.

  5. Nakładamy na talerz risotto i mięso, polewamy sosem. SMACZNEGO :) Rady: sos można zmiksować lub przetrzeć przez sitko

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń