Do góry

Desery Przepis na:

Słodziak

Słodziak

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 11571

Prosty w wykonaniu, warto go zrobić bo jest przepyszny!

Składniki

  • Biszkopty; upiec dwa jasne biszkopty, każdy z 3 jaj
  • powidło śliwkowe, 280 g
  • Masa ganache: czekolada biała, 5 tabliczek
  • śmietanka kremówka, 500 ml
  • galaretka wiśniowa, 2 szt
  • Kieliszek wódki
  • Na poncz: napar mocnej herbaty, 1 szkl
  • sok z połowy cytryny, trochę alkoholu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopty odstawić do wystudzenia

  2. 200 ml śmietanki odlać do rondelka i podgrzać na kuchni.Wrzucić do tego połamane na kostki czekolady i mieszać do rozpuszczenia.Jak uzyskamy gładką masę odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na ok 3 godz.

  3. Poncz: połączyć herbatę z sokiem z cytryny i alkoholem. Naponczować obydwa biszkopty. jeden posmarować powidłem.

  4. Masę ganache wyjąć i miksować chwilę na najszybszych obrotach, powinna trochę zwiększyć objętość. Ostrożnie dolać alkohol i na małych obrotach wymieszać.

  5. Masę wyłożyć na powidło i przyłożyć drugim biszkoptem. Galaretki rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu i ostudzić. Pozostałą śmietankę ubić dodać wystudzoną galaretkę i wymieszać. Jak zacznie gęstnieć wyłożyć na placek. Gotowe. Najlepiej smakuje jak odstoi ok 1 dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń