Do góry

Śniadania Przepis na:

Słone bułeczki z ogórkiem

Słone bułeczki z ogórkiem

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 385 Ocena: 5015

Dodano: 20.05.2018

Odsłon: 3723

Doskonałe do pracy i szkoły. Ich wytrawny smak sprawdzi się na wycieczce i pikniku, dobrze smakują z żółtym serem i pomidorem.

Składniki

  • ciasto : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 40 g
  • mleko 180-190 ml
  • olej 115 ml
  • 2 żółtka
  • cukier 1/2 płaska łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • sól i pieprz
  • farsz : ogórki 500 g
  • 1 papryczka czerwona chili
  • sól 1 płaska łyżka
  • czosnek staropolski
  • 1 białko jaja
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, przekładamy na gęste sitko, posypujemy solą. Zostawiamy do odcieknięcia.
    Papryczkę pozbawiamy nasion, drobno siekamy i dodajemy do ogórków.
    Mąkę przesiewamy do miski, w środek kruszymy drożdże, posypujemy cukrem , zalewamy 4 łyżkami letniego mleka.
    Gdy drożdże lekko podrosną, dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm.
    Płaty ciasta posypujemy czosnkiem, rozkładamy masę z ogórków i zwijamy w rulon.

  2. Zrolowane ciasto przecinamy nożem na ukos tworząc trójkąty.

  3. Trójkątne bułeczki układamy na blaszce pokrytej papierem, przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
    W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 C.
    Lekko wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z solą i czosnkiem.
    Bułeczki pieczemy około 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń