Do góry

Zupy Przepis na:

Słoneczne leczo

Słoneczne leczo

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 98

Dodano:

Odsłon: 3441

Smaczne i tanie o tej porze roku :)

Składniki

  • Kiełbasa cienka np śląska, 0,5 kg (jesli ktos lubi bardziej mięsne to więcej)
  • pomidory, 1 kg
  • Papryka rożne kolory,1 kg
  • cebula, 1 kg
  • cukinia, 1 średnia
  • ew. troszke wędzonego boczku
  • sól,pieprz,kucharek,papryka mielona ostra
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kiełbasę obrać ze skórki pokroić jak kto lubi- ja w kosteczkę.Boczek w kostkę,Podsmażamy na maleńkiej ilości oleju aż ładnie się wytopi tłuszczyk.Cebulę obrać pokroić w drobne paseczki dorzucić do kiełbasy chwilkę poddusić aż zrobi się szklista.Przekładamy do garnka w którym będzie leczo.Na patelni na małej ilości olejku dusimy pokrojoną w drobniutką kostkę paprykę)można zrobić leczo bez papryki- ja tak robię dla siostrzyczki ;) )Jak delikatnie zmięknie dodajemy do wędlin i cebuli.Do garnka dorzucamy sparzone obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory-mają się rozpaść w trakcie gotowania.Ja podlewam jeszcze szklanką - półtorej wody lubię bardziej płynne leczo.Doprawiamy solą,pieprzem,słodką papryką i kucharkiem.I wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinie.Jeśli jest miękka,młoda można ze skórką- pamiętajcie o umyciu !Dusimy pod przykryciem do miękkości.Doprawiamy do smaku,pamiętamy o mieszaniu.Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń