Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Smakowite knedle z truskawkami"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1738
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 101
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 58
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1738
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 101
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 58
Składniki
Truskawki umyć, osuszyć, obrać z szypułek. Zostawić kilka najładniejszych do dekoracji, resztę pokroić na małe kawałki i wymieszać z 2 łyżkami cukru. Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić. Kiedy będą zimne, zemleć lub przecisnąć przez praskę.
Wyrobić ciasto z mielonych ziemniaków, jajka, mąki i soli (w razie potrzeby dolać trochę wody). Uformować starannie wałek. Pokroić na równe kawałki. Rozpłaszczyć na placuszki i wkładać w nie truskawki. Bardzo dokładnie sklejać.
Wrzucać knedle na osolony wrzątek. Gotować ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i zaraz podawać ze śmietaną i cukrem lub polane masłem. Udekorować dużymi kawałkami truskawek oraz listkami mięty lub melisy.
około 75 minutŹródło: Twoje Imperium