Do góry

Desery Przepis na:

Smakowity placek owocowy z kruszonką

Smakowity placek owocowy z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 1097

Dodano:

Odsłon: 619

Polecam przepis na te owocowe ciasto na bazie malin, kruszonki i ptasiego mleczka. Wyrafinowane połączenie malin i ptasiego mleczka która jest niczym pianka i kruszonki, powoduje że ten smak powala najbardziej wybrednych. Jak zrobić? Dowiesz się tylko oglądając mój filmik.

Składniki

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Żółtka z 6 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek soku z cytryny (sok z jednej cytryny)
  • pół szklanki cukru (120 g)
  • 350 g pół buteleczki aromatu śmietankowego (4,5 ml)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub innej
  • 2 budynie śmietankowe
  • Białko z 6 jajek.
  • 500 g świeżych lub mrożonych malin , lub innych owoców sezonowych.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania:
    Od sześciu jaj oddzielamy białka od żółtek. Następnie przesiewamy mąkę, do której dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier i masło. Które szatkujemy w mące nożem na drobne kawałeczki. Po czym do siekanki dodajemy żółtka. Całość ugniatamy w jednolite ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy walec i dzielimy go w proporcji 40% do 60% na dwie części. Oba kawałki wrzucamy do zamrażalki naokoło jednej godzinę. Do wyściełanej papierem do pieczenia formy zdzieramy na wiór zamrożony wcześniej większy kawałek przygotowanego ciasta. Tworząc z nich pierwszą warstwę. Tę warstwę wrzucamy do nagrzanego piekarnika, który nagrzewany wcześniej do temperatury 180 stopni Celsjusza na czas 15 min. Po upieczeniu ciasto studzimy.

  2. Z wcześniej oddzielonych białek ubijamy sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Następnie do sztywnej piany dodajemy w kolejności: Cukier, dwa budynie, aromat, sok z cytryny oraz olej. Całość jeszcze chwilkę miksujemy.
    Przygotowaną masę układamy na upieczoną kruszonkę. Tworząc drugą warstwę. Na to układamy zamrożone maliny, które stworzą trzecią warstwę. Z zamrażalki wyciągamy mniejszą część ciasta (kruszonki) po czy ścierając ją na wiór za pomocą tarki, tworzymy czwartą warstwę.

  3. Tak przygotowane ciasto wrzucamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni Celsjusza na czas około 35-40 min.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń