Do góry

Dodatki Przepis na:

Smalec z gęsi.

Smalec z gęsi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1257 Ocena: 14792

Dodano:

Odsłon: 9279

Smalec gęsi jest bardzo delikatnym i bardzo zdrowym tłuszczem. Jest to tłuszcz mający zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. W medycynie ludowej wykorzystywano go między innymi do leczenia chorób układu oddechowego. Polecam :)

Składniki

  • sadło gęsie
  • skóry z korpusu gęsi
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oczyszczone skóry z resztek piór oraz sadło wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika żeby lekko zamrozić, będzie lepiej się kroiło w drobne kostki.

  2. Pokrojone skóry i sadło wkładamy do garnuszka.

  3. Topimy na małym ogniu pod przykryciem.

  4. Smalec bardzo szybko się wytapia. Jeżeli ktoś chce wytopionym smalcem smarować chleb, to może dodać zioła i jabłko starte przez grube oczka.

  5. Przygotowujemy pojemniczki do smalcu lub słoik, wyparzamy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha. Wytopiony smalec przelewamy przez sitko w celu oddzielenia skwarek. Jeżeli ktoś chce smalec ze skwarkami, zostawia je, ja skwarki użyłam do kaszanki białej. Czysty tłuszcz z gęsi wlewamy do pojemniczków lub słoika i ostudzony wstawiamy do lodówki.

  6. Gotowy, czysty, bez dodatków gęsi smalec.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wodnik95 07 listopada 2018 ja osobiście polecam nie wytapiać tłuszczu gęsiego. Lepiej ten tłuszcz wygotować(w wodzie) uzyskamy dokładnie ten sam efekt a poprzez niższą temperaturę (100 a nie 300) zachowamy więcej wartości odżywczych (np. witaminy).

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń