Do góry

Dodatki Przepis na:

Smalec z gęsi.

Smalec z gęsi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1099 Ocena: 11909

Dodano:

Odsłon: 3526

Bardzo zdrowy gęsi smalec, oraz skwarki z wytapiania pokrojonych w kostkę skór gęsich.

Składniki

  • skóry z gęsi 1 kg
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oczyszczone, wymyte skóry kroimy w kostkę 1 cm / 1 cm.

  2. Pokrojone skóry wkładamy do garnczka i wytapiamy tłuszcz na wolnym ogniu pod przykryciem.

  3. Musimy podczas wytapiania często mieszać drewnianą łyżką żeby do dna garnczka skwarki się nie przyłapały. Smażymy do momentu aż tłuszcz stanie się klarowny o słomkowym kolorze a skwarki nie będą za mocno spieczone.

  4. Skwarki wyławiamy łyżką cedzakową i wkładamy do wymytego słoiczka. Wytopiony tłuszcz zlewamy także do wymytego słoiczka.

  5. Zlany tłuszcz studzimy, ostudzony przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki. Tak samo robimy ze skwarkami. Jeżeli ktoś chce żeby skwarki i smalec był już posolony to podczas topienia trzeba wsypać soli do smaku. Ja robiłam bez użycia soli.

  6. Smalec można według swojego upodobania modyfikować, dodać podczas topienia jabłko, zioła, jak kto lubi. Naprawdę jest to tłuszcz bardzo zdrowy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń