Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Smażone precelki"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 106
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 46
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 106
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 46
Składniki
Przygotować ciasto parzone: w dużym rondlu zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek zamaszystym ruchem wsypać wcześniej przesianą mąkę. Energicznie wymieszać. Ciasto ucierać na małym ogniu do czasu, aż stanie się gładkie i zacznie odstawać od garnka, wyłączyć, odstawić do wystudzenia.
Wystudzone ciasto zmiksować, wbijając po jednym jajku, wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycki cukierniczej. Nałożyć końcówkę z szerokim, karbowanym otworem (okrągła może sprawić, że precelki będą pękać przy smażeniu).
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku ok. 10 cm, każdy posmarować olejem. Na papier wyciskać kształtne precelki. Ciasteczka smażyć po 4-5 minut z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju, wkładając papierem do góry (papier szybciutko usuwać).
Usmażone precelki (powinny być jasnozłote), osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, wystudzić, obficie posmarować lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Podawać z owocami i bitą śmietaną.
ok. 45 minut.Źródło: Twoje Imperium