Do góry

Desery Przepis na:

Śmietankowo-kawowa pianka na orzechowym spodzie, z wiśniową niespodzianką.

Śmietankowo-kawowa pianka na orzechowym spodzie, z wiśniową niespodzianką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 808

Dodano:

Odsłon: 13518

Niezbyt słodkie, pyszne, delikatne, choć kaloryczne :) Ładnie się prezentuje, a najlepiej to smakuje :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: żółtka wymieszać z kakao. Białka ubić na pianę, pod koniec dodać cukier i ubijać na lśniącą pianę. Do piany stopniowo dodawać masę żółtkową i miksować na małych obrotach do dokładnego połączenia. Do powstałej masy dodać wymieszane: orzechy, proszek do pieczenia, sodę i bułkę tartą. Dokładnie acz delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia, blaszki o wymiarach 23x40cm. Piec około 30-40 min w temp 160-170 st.C. do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić ciasto i ściąć tak aby powstał równy ''blat''.

  2. Pianka: żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Naparzyć mocną kawę i dokładnie przestudzić. śmietanę kremówkę (800ml) ubić z cukrem pudrem (można dodać 3-4 łyżki mleka na początku ubijania, wtedy masa będzie lżejsza). Do ubitej śmietany dodać jogurt naturalny (wcześniej można go lekko roztrzepać rózgą). Wszystko dokładnie połączyć- można jeszcze przez chwilkę ubić mikserem- tylko ostrożnie żeby nie przebić śmietany. Do gotowej masy wlać letnią żelatynę(nie gorącą bo zaszkodzi, ale też nie zimną bo się porobią grudki) i dokładnie wymieszać. 12 dużych łyżek powstałej masy przełożyć do innej miski i wymieszać z 12 łyżkami naparu kawy. Poczekać, aż pianka kawowa leciutko się zacznie ścinać i wylać ją na przygotowany blat ciasta orzechowego.

  3. Na piance kawowej, ułożyć w odstępach od siebie 15 herbatników namoczonych w nalewce wiśniowej. Na każdy herbatnik położyć łyżeczkę dżemu wiśniowego i rozsmarować. (ja do dżemu wkroiłam kilka wiśni z zalewy). Na to wszystko delikatnie wyłożyć tężejącą masę śmietanową, rozsmarować, tak aby przykryć dokładnie cały placek. Wsadzić do lodówki na kilka godzin i w lodówce przechowywać.

  4. Można ciasto dowolnie udekorować- ja zrobiłam krateczki z czekolady, ale można też posypać orzechami, kawą lub kakao. SMACZNEGO :) !!

  5. UWAGA! Mnie zależało na tym, żeby herbatniki były schowane, więc jak je ułożyłam to czarnym markerem zaznaczyłam na blaszce gdzie są szczeliny, żebym wiedziała jak kroić, żeby nie uszkodzić herbatników. Do ciasta użyłam b.dużych jajek i wyszło zdecydowanie za wysokie- spokojnie bym z tego dwa blaty zrobiła, więc myślę, że można zmniejszyć proporcje tak, żeby pasowały na 5 jajek. Ciasto się lekko kurczy w pieczeniu i opada, więc jeśli powstaną zbyt duże szczeliny przy brzegach blaszki, zawsze można uzupełnić tym co zostanie po wyrównaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nowalijka 07 lutego 2012 WOW REWELKA AŻ MI SLINA POCIEKŁA, JA SIĘ WPRASZAM NA TO CIACHO JEŚLI MOŻNA :) DO ULUBIONYCH

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 06 lutego 2012 Mniam :-) Kolejny przepis ,który wędruje do ulubionych :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 06 lutego 2012 tak. trzeba zaparzyć kawę w szklance- mocną i gorzką. I zimną dodać do masy w ilości 12 łyżek. Dziękuję, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 lutego 2012 Poezja smaku 5
Czy kawę należy zaparzyć w 1 szklance?
Upiekę to ciasto w pierwszej kolejności przy najbliższej okazji.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń