Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec na zimno, malinowy.

Śmietanowiec na zimno, malinowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1347 Ocena: 16503

Dodano:

Odsłon: 5198

Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec na zimno w skład którego wchodzą owoce takie jak maliny, borówki amerykańskie i brzoskwinie.

Składniki

  • Spód:
  • okrągłe biszkopty
  • Masa śmietankowa:
  • śmietana 30% 500 ml
  • galaretki cytrynowe 2 szt.
  • szklanka wrzącej wody
  • borówki amerykańskie 20 dag
  • maliny 20 dag
  • brzoskwinie 2 szt.
  • Góra:
  • maliny 25 dag
  • galaretki malinowe 3 szt.
  • 300 ml wrzącej wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śmietanowiec robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą śmietanowca będzie spód w misce. Do miski wlewamy zmiksowane, bez pestek maliny, wcześniej zagotowane w garnczku i wymieszane z galaretkami malinowymi. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

  2. W między czasie ubijamy śmietanę i gdy jest już na 3/4 ubita stopniowo wlewamy ostudzone, rozpuszczone galaretki cytrynowe, dalej ubijając. Ubijamy do ładnego połączenia się galaretek z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę wstawiamy na chwilę do lodówki żeby troszkę zgęstniała. Obieramy brzoskwinie ze skórki, kroimy je w kostkę, borówki i maliny myjemy i osuszamy. Gdy masa śmietankowa lekko zgęstnieje, dodajemy do niej wszystkie owoce, mieszamy delikatnie i wlewamy całość do miski z musem malinowym.

  3. Po wlaniu masy śmietankowej całość obkładamy okrągłymi biszkoptami i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.

  4. Po tym czasie brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska włożona była 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3-4 minuty i wyjmujemy miskę z naszym śmietanowcem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Śmietanowiec ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem.

  5. Wyjęty śmietanowiec dekorujemy według swoich upodobań.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń