Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec ze śliwkami

Śmietanowiec ze śliwkami

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 1934

Dodano: 19.10.2016

Odsłon: 1581

Sernik, ale bez sera. W masie śmietanowej utopiły się lekko kwaśne śliwki, a całość otacza kruche ciasto.

Składniki

  • 800g śliwek
  • Kruche ciasto: 250g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150g miękkiego masła
  • 1 jajko (M)
  • Masa śmietanowa: 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 150g cukru
  • 500ml mleka
  • 1kg gęstej kwaśnej śmietany (24%)
  • Do posmarowania: 2-3 łyżki czerwonej galaretki (ze słoika)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Wysmarować masłem dno tortownicy (śr. 28cm). Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ok. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy, przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Podpieczony spód ostudzić.

  3. Budyń (proszek) wymieszać z cukrem, powoli dolewać mleko, cały czas mieszając. Następnie dodać śmietanę.

  4. Z pozostałego ciasta uformować wałek i wykleić nim brzegi tortownicy. Wlać masę śmietanową. Poukładać śliwki (grzbietem do góry). Wstawić do piekarnika na drugi poziom od dołu. Piec ok. 60-65 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.

  5. Galaretkę rozpuścić w garnku i posmarować nią wierzch ciasta.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń