Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik, ale bez sera. W masie śmietanowej utopiły się lekko kwaśne śliwki, a całość otacza kruche ciasto.
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 96
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 179
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 457
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 267
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 96
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 179
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 457
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 267
Składniki
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Wysmarować masłem dno tortownicy (śr. 28cm). Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ok. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy, przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Podpieczony spód ostudzić.
Budyń (proszek) wymieszać z cukrem, powoli dolewać mleko, cały czas mieszając. Następnie dodać śmietanę.
Z pozostałego ciasta uformować wałek i wykleić nim brzegi tortownicy. Wlać masę śmietanową. Poukładać śliwki (grzbietem do góry). Wstawić do piekarnika na drugi poziom od dołu. Piec ok. 60-65 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w garnku i posmarować nią wierzch ciasta. Smacznego :)