Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowy zajączek

Śmietanowy zajączek

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Śmietanowy zajączek"

Składniki

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • sok z cytryny
  • 125 ml kremówki 30 proc
  • 27 dag mąki
  • 5 dag migdałów
  • rodzynki
  • 15 dag kandyzowanych owoców
  • tłuszcz i bułka tarta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę pokrój w kosteczkę, włóż do miski, utrzyj na puszystą masę. Dalej ucierając, partiami dosypuj cukier puder oraz cukier waniliowy. Dodaj żółtka i łyżkę soku z cytryny.

  2. dalej energicznie ucieraj lub miksuj mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Wlej kremówkę. Nie przerywając ucierania, dosypuj partiami przesianą mąkę oraz zmielone lub bardzo drobno posiekane migdały.

  3. Schłodzone w lodówce białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do przygotowanego ciasta, delikatnie przemieszaj. Przygotuj dwie mniejsze lub jedną większą foremkę w kształcie zająca (z tego samego ciasta możesz także upiec baranki lub tradycyjną babkę). Posmaruj je tłuszczem i wy- syp bułką tartą.

  4. Formę (lub 2 mniejsze) napełnij do 1/3 wysokości przygotowanym ciastem. Wsyp posiekane kandyzowane owoce. Wlej resztę ciasta. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Piecz około 50 minut (w większej formie dłużej). Wyjmij, przestudź w formie.

  5. Schłodzone ciasto wyjmij z formy i ułóż na kratce do ciasta. W miejsce oczu zająca wciśnij rodzynki. Jeśli chcesz, gotowego zajączka możesz posypać cukrem pudrem, oblać polewą z białej lub ciemnej czekolady, polukrować lub dowolnie udekorować.

  6. Czas ok. 60 min; porcja – 480 kcal, cena 1,80 zł

  7. Najlepsza do ciast biszkoptowych, ucieranych, a także francuskich jest mąka tortowa typ 450. Rolady i blaty tortowe możesz też przyrządzać z mąki typu 400. Typu 500 i 550 używa się do ciast kruchych, drożdżowych oraz do naleśników. Typ 650 to mąka makaronowa, na bułki oraz do zasmażki.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń