Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śmietanowy zajączek"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 329
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 329
Składniki
Masło lub margarynę pokrój w kosteczkę, włóż do miski, utrzyj na puszystą masę. Dalej ucierając, partiami dosypuj cukier puder oraz cukier waniliowy. Dodaj żółtka i łyżkę soku z cytryny.
dalej energicznie ucieraj lub miksuj mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Wlej kremówkę. Nie przerywając ucierania, dosypuj partiami przesianą mąkę oraz zmielone lub bardzo drobno posiekane migdały.
Schłodzone w lodówce białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do przygotowanego ciasta, delikatnie przemieszaj. Przygotuj dwie mniejsze lub jedną większą foremkę w kształcie zająca (z tego samego ciasta możesz także upiec baranki lub tradycyjną babkę). Posmaruj je tłuszczem i wy- syp bułką tartą.
Formę (lub 2 mniejsze) napełnij do 1/3 wysokości przygotowanym ciastem. Wsyp posiekane kandyzowane owoce. Wlej resztę ciasta. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Piecz około 50 minut (w większej formie dłużej). Wyjmij, przestudź w formie.
Schłodzone ciasto wyjmij z formy i ułóż na kratce do ciasta. W miejsce oczu zająca wciśnij rodzynki. Jeśli chcesz, gotowego zajączka możesz posypać cukrem pudrem, oblać polewą z białej lub ciemnej czekolady, polukrować lub dowolnie udekorować.
Czas ok. 60 min; porcja – 480 kcal, cena 1,80 zł
Najlepsza do ciast biszkoptowych, ucieranych, a także francuskich jest mąka tortowa typ 450. Rolady i blaty tortowe możesz też przyrządzać z mąki typu 400. Typu 500 i 550 używa się do ciast kruchych, drożdżowych oraz do naleśników. Typ 650 to mąka makaronowa, na bułki oraz do zasmażki.Źródło: Świat kobiety