Do góry

Dania główne Przepis na:

Snacki z dorsza

Snacki z dorsza

Autor: albert_heijn

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 1034

Dodano: 16.08.2012

Odsłon: 2531

Wspaniały przepis na smaczne danie z dorsza. Ten sam polski smak jednak w holenderskim wydaniu o jakże innym charakterze.

Składniki

  • Filet z dorsza – 300 g fileta
  • Mąka pszenna – 8 łyżek
  • Mąka kukurydziana – 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
  • Mleko – ½ szklanki mleka
  • Pietruszka suszona – 3 łyżeczki
  • Piwo jasne – pół szklanki
  • Olej – ok. 1 litr
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dorsza kroimy w niewielkie kawałki. Do miski wsypujemy oba gatunki mąki,
    dorzucamy pietruszkę oraz proszek do pieczenia. Wbijamy jajka, dolewamy
    piwo. Zaczynamy ugniatać ciasto, stopniowo dodając mleko. Konsystencję
    masy ma być wilgotna – NIE: mokra, lejąca się. Doprawiamy solą oraz
    pieprzem i odkładamy ciasto na ok. 10 minut. W tym czasie (w frytkownicy
    lub w głębokim naczyniu do smażenia) rozgrzewamy olej do 180 stopni.
    Kawałki dorsza dokładnie obtaczamy w cieście, smażąc je w rozgrzanym
    oleju – ok. 5 minut. W Holandii dorszowe snacki wcina się z sosem
    czosnkowym. Pasują też do sałatki ziemniaczanej lub do purée.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna115 15 grudnia 2014 Proszę poczytaj kim był Pan Albert Heijn i może z szacunku dla niego zmienisz nazwę Swojego profilu, bo Albert Heijn - to nie tylko nazwa sieci sklepów w Holandii, ale bardzo długa rodzinna tradycja, którą zapoczątkował w 1887 roku Pan Albert Heijn. Odsyłam Cię do ciekawego artykułu o tym rodzie http://www.niedziela.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=4335:albert-heijn-nie-yje&catid=77:holandia&Itemid=128

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna115 13 grudnia 2014 Bardzo lubię te snacki z dorsza, ale kupuję zawsze w barach rybnych - smażą na miejscu , sama nigdy nie robiłam, ale wydawało mi się, że panierka stosowana do ryby jest sucha / wymieszane zioła/, a nie ciasto, być może Twój przepis jest inny, ale jestem pewna, że również smaczny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 13 marca 2013 O, nie wiedziałam że te snacki można kupić przez internet za 3,40 euro ;D to zdjęcie jednak jest skopiowane - ze strony http://www.arnhemvers.nl/ kibbeling-van-alaska-pollak.html (bez spacji) :D albert to zwykły pasożyt kopiujący foty i to dość nieudolnie :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nukleon 16 września 2012 I tutaj znowu Panka ? :) Najlepiej krytykować !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

panka 19 sierpnia 2012 Fotka kradziona ! Żenada ! Ciasto na naleśniki ugniatamy :))) Nie masz pojęcia o kuchni.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

albert_heijn 16 sierpnia 2012 Ciasto z przepisu powinno wyjść podobnie jak ciasto na naleśniki. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Rewelacja

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 16 sierpnia 2012 Możesz bardziej precyzyjnie wyjaśnić sposób wykonania ciasta---ugniatamy,konsystencja wilgotna itp. jakie ma być,naleśnikowe lub podobne?.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń