Do góry

Desery Przepis na:

Śnieżka na kokosowym spodzie bez pieczenia

Śnieżka na kokosowym spodzie bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 977

Dodano:

Odsłon: 6704

Śnieżnobiały sernik na kokosowym spodzie, który został moim nr 1 wśród serników na zimno! Świetnie wygląda oraz obłędnie smakuje! Nie wiele składników i szybki w wykonaniu. POLECAM!

Składniki

  • spód+wierzch -90 g wiórków kokosowych (1 szklanka)
  • 50 g masła
  • masa: -500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego sernikowego
  • 200 g schłodzonej śmietanki kokosowej lub zwykłej śmietanki 30%
  • 2 opakowania galaretki np. cytrynowej (u mnie bez cukru) + 500 ml wody
  • dosłodzić wedle uznania
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło umieszczamy w rondelku na małym ogniu. Pod koniec rozpuszczania dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy, aby składniki się połączyły. Zdejmujemy do ostygnięcia.

  2. Do gotującej się wody (500 ml) wsypujemy oba opakowania galaretek i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia.

  3. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy spód z 3/4 całości wiórków kokosowych, resztę zostawiamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki.

  4. Do zmielonego twarogu lub gotowego dodajemy ostudzoną galaretkę (dosładzamy wedle uznania) i miksujemy na małych obrotach do połączenia. Dosładzamy wedle uznania.

  5. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ją porcjami do masy sernikowej i mieszamy delikatnie łyżką.

  6. Masę przelewamy do formy i wstawiamy do lodówki. Po ok.godzinie posypujemy wierzch resztą wiórków ze spodu i lekko dociskamy w masę. Ja dodatkowo posyłam jeszcze płatkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń