Do góry

Desery Przepis na:

Snikers

Snikers

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2395

Dodano:

Odsłon: 13572

Dzisiaj Snikers moje ulubione ciasto. Masa orzechowa, kajmakowa i miodowe placki. Polecam przepis.

Składniki

  • ok.600 g mąki
  • 3-4 łyżki miodu
  • 10 dag margaryny 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki śmietany
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • Masa kajmakowa: puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa . przyznam ,że wolę mleko, ponieważ jest m
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko skondensowane gotujemy 2-3 godziny w wodzie.

    Na początek masa orzechowa. W garnuszku rozpuszczamy margarynę miód, cukier i dodajemy lekko posiekane orzechy. przez moment gotujemy i odstawiamy do ostudzenia.

    Następnie mąkę przesiewamy , łączymy z sodą i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części.

    Ciast rozwałkowujemy i wykładamy na dużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Dwa ciasta pieczemy w 180 stopniach ok 30-35 min.

    Trzecie ciasto będzie z masą orzechową i również pieczemy w takiej samej temperaturze tylko trochę dłużej ok 40 min.

    Ciasta się studzą , a my przygotowujemy krem budyniowy. Budyń z cukrem mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do gotującego się mleka budyń, mieszamy, by nie powstały grudki. Ostudzony budyń ucieramy z margaryną.

    Przekładamy ciasto. Na pierwszą część nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim ciastem.

    Na to wykładamy masę , która powstała z mleka skondensowanego.

    Wierzch snikersa , to ciasto z orzechami.
    Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze stężała masa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń