Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczysta karkówka z ziemniaczkami

Soczysta karkówka z ziemniaczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 5520

Dodano:

Odsłon: 40724

Moja ulubiona :)

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Karkówkę kroimy w grubsze plastry (wychodzi ok 5 sztuk). Nacieramy pieprzem i ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek i marynujemy pół godziny.

  2. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki ( w mundurkach) ok 7 min. Odscedzamy, kroimy na ćwiartki.

  3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę ziemniaków. Przyprawiamy je solą, oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Kolejno kładziemy pokrojoną w grube piórka cebulkę, znowu ziemniaki, doprawiamy. Na górę kładziemy plastry mięsa. Całość polewamy oliwą z oliwek.

  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 80 min.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mariakp 17 marca 2012 Muszę się pochwalić, że wypróbowałam ten przepis, co prawda wrzucając do naczynia surowe ziemniaki, jak ktoś już to podpowiedział. Danie jest naprawdę wspaniałe. I przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Świetny przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszkacrow 17 listopada 2011 pieczemy pod przykryciem, wtedy mięsko nam się nie spali :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 17 listopada 2011 Wygląda bardzo aromatycznie. Spróbuję, ale z wygody z surowymi ziemniakami

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szynszylka 17 listopada 2011 palce lizać :)
ja nie gotuje wcześniej ziemniaków - wszystko surowe do naczynia żaroodpornego - też jest pycha

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń