Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczysta polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie

Przepis dnia 2016-11-19
Soczysta polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie

Autor:

Przepisów i artykułów: 917 Ocena: 22970

Dodano:

Odsłon: 54373

Dzisiaj zapraszam na niezwykle soczystą, miękką i kruchą polędwicę wieprzową, pieczoną w rękawie. Tak przygotowana polędwica zasmakuje każdemu, gdyż jest niezwykle delikatna i aromatyczna dzięki marynacie, w której nabierała intensywności smaku. To mój sprawdzony i jeden z ulubionych sposobów na polędwicę wieprzową, dlatego serdecznie go polecam :)

Składniki

  • polędwica wieprzowa
  • 1 cebula biała
  • MARYNATA:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy marynatę. Olej rzepakowy łączy z sosem sojowym i miodem, a następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tymianek, ostrą paprykę i sól do smaku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy oczyszczoną z błonek polędwicę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

  2. Polędwicę obsmażamy z obu stron na patelni z odrobiną oleju na delikatnie rumiany kolor. Podczas smażenia delikatnie oprószamy mięso solą, a następnie wkładamy je do rękawa, dodajemy pozostałą część marynaty, cebulę pokrojoną w piórka* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy przez około 30 minut.

    * cebula nada polędwicy dodatkowej soczystości oraz aromatu

  3. Po upieczeniu, kroimy polędwicę na kawałki i podajemy z powstałym w rękawie sosem oraz kawałkami cebuli. Całość świetnie komponuje się ze świeżą surówką. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń